التحليل المكاني للإنتاج الزراعي (النباتي) وعلاقته بالموارد المائية في محافظة القادسية

ك

كوكب المنى

Guest

التحليل المكاني للإنتاج الزراعي (النباتي)​
وعلاقته بالموارد المائية في محافظة القادسية




رسالة مقدمة من الطالب

محمد خضير كلف الحويس


إلى مجلس كلية الآداب – جامعة القادسية

وهي جزء من متطلبات درجة ماجستير آداب

في الجغرافية



بإشراف



الأستاذ الدكتور

صالح ياركَة ملك الخميسي



1436هـ - 2015م






المستخلص:

يعد الإنتاج الزراعي بشقيه (النباتي والحيواني) أحد الدعامات المهمة والأساسية في الاقتصاد الوطني، إذ يشارك في الدخل القومي من خلال توفير الاحتياجات الغذائية للسكان، ويأتي الإنتاج النباتي بالدرجة الأولى من حيث الأهمية فالعمل على تنميته يعد من الأمور الضرورية لتحقيق الاكتفاء الذاتي من المنتجات الغذائية، فضلاً عن توفير المواد الخام للعديد من الصناعات ويساعد في دعم الثروة الحيوانية إذ يوفر ما تحتاجه من غذاء بصورة مباشرة أو غير مباشرة، فأن أي تنمية لهذا القطاع تنعكس ايجابياً على القطاعات الاقتصادية الأخرى كافة، لذا فإن دراسة هذا الجانب المهم من الإنتاج الزراعي يحضى بأهمية خاصة ضمن الدراسات العلمية المتخصصة في الجغرافية الزراعية، فالبحث عن المشكلات التي تضر بالمحاصيل الزراعية والتي تقلل من إنتاجها وإنتاجيتها، وتعيق عملية التنمية الزراعية، تعد من أولويات الدراسات الناجحة، لذا تناولت الدراسة أهم هذه المشكلات في الوقت الحاضر إلا وهي مشكلة المياه والتي بدأت تتفاقم في السنوات العشر الاخيرة وخاصة في الدول ذات المناخ الصحراوي الحار الجاف والتي تعاني من قلة تساقط الأمطار وفصليتها لذا أخذت الدراسات تتجه إلى إمكانية تنميتها ومن ثم المحافظة على كمية الإنتاج النباتي في ضوء التناقص المستمر في كمياتها وهذا ما هو عليه في محافظة القادسية.

لذا فقد اتخذت الدراسة من الإنتاج الزراعي (النباتي) وعلاقتها بالموارد المائية في محافظة القادسية مشكلة علمية يتم دراساتها للكشاف عن مدى قوة وعلاقة المياه في التأير على نوع وكمية المحاصيل المزروعة وتوزيعها المكاني والزماني في المحافظة، وللتحقق من صحه الفرض الرئيس والقائم على أن هناك علاقة وثيقة بين كمية المياه والتباين المكاني والزماني لكمية ونوعية المحاصيل الحقلية الرئيسة في المحافظة، لذا اعتمدت الدراسة على الأسلوب الكمي في الكشف عن العلاقة بينهما من خلال استعمال معامل الارتباط البسيط بيرسون لتحديد قوة واتجاه العلاقة بينهما ولاختبار دلالتها المعنوية تم استخراج قيمة (F) المحسوبة وحساب قيمة (t) الجدولية لاختبار مستوى المعنوية ودرجة حريتها. واستعمال المنهج النظامي من خلال دراسة العوامل الجغرافية ومدى تأثيرها على الإنتاج الزراعي (النباتي) والموارد المائية، ودعمت بالمنهج المحصولي للكشف عن كل محصول من حيث طبيعته وأهميته وكمية إنتاجه.

وتضمنت الدراسة مقدمة وأربعة فصول تناولت المقدمة منهجية الدراسة وأسلوبها والمصطلحات والمفاهيم، إذ كشف الفصل الأول عن العوامل الجغرافية المؤثرة في الإنتاج الزراعي (النباتي) والموارد المائية، أما الفصل الثاني فقد تناول واقع الإنتاج (النباتي) للمحاصيل الحقلية الرئيسة، ودرس الفصل الثالث التحليل المكاني للموارد المائية في المحافظة، أما الفصل الرابع فقد اهتم بتقويم الموارد المائية وعلاقتها بالإنتاج الزراعي (النباتي) في محافظة القادسية.

وتوصلت الدراسة إلى مجموعة من الاستنتاجات، أهمها وجود علاقة طردية وقوية بين كمية التصاريف المائي الواصل إلى المحافظة وإنتاج المحاصيل الحقلية الرئيسة ما عادا محصول زهرة الشمس إذ ظهرت علاقته عكسية بسبب انقطاع زراعته في المحافظة، وتباينت قوة واتجاه العلاقة، إذ جاءت المحاصيل الاستراتيجية (الحنطة والشعير والشلب والذرة الصفراء) بالمرتبة الأولى من حيث قوة العلاقة ومن ثم محاصيل العلف فالمحاصيل الزيتية بالمرتبة الأخيرة، وتبين أن للعوامل الجغرافية دور مهم في إيجاد الظروف الملاءمة لزراعة وإنتاج المحاصيل الحقلية الرئيسة في المحافظة، كما توصلت الدراسة من خلال استعمال بعض المعادلات والطرق الرياضية إلى وجود تباين في كمية الاستهلاك المائي الكلي للمحاصيل، إذ جاء محصول الجت أولاً يليه محصول الشلب ومن ثم محصول زهرة الشمس والتي زاد استهلاكها للمياه ضعف ما تستهلكه المحاصيل الحقلية الأخرى (الذرة الصفراء والسمسم والبرسيم والذرة البيضاء)، أما الحنطة والشعير فتستهلك كميات من المياه أقل من كل المحاصيل الحقلية الرئيسة في محافظة القادسية.




The Spatial Analysis of The Agricultural (Plant) Production Relation to Water Resources in the Al-Qadisiya province



Message presented by

Mohammed khudhair kalaf Alhois



To the Board of the Faculty of Arts - University of Al- Qadissiya It is part of the master's degree requirements / Arts in geography Under the



supervision of

Asst. Prof.

Salah Yarga Melek Al- Khamisi Ph.D.



2015 A.D. - 1437 A.H.




Abstract

The agriculture production in both (plant and animal), one of the important and fundamental pillars of the national economy, it participates in the national income through the nutritional needs of the population, comes the production plant in the primarily through importance Work on its development is one of the things necessary to achieve self-sufficiency in nutritional products, as well as providing the raw materials for many industries and help in livestock support as it provides what you need from food, directly or indirectly, any development of the sector positively reflected on other economic sectors all, so the study of this important aspect of agricultural production regaining particularly important Within specialized in agricultural geo-scientific studies, and the research about problems that are harmful to agriculture crops which reduce the production and productivity, and hinder agricultural development process, it is one of the priorities of successful studies, so the study took the most important of these problems at the present time, but a water problem, which began worsen in the years the last decade, especially in countries with warm, dry desert climate, which suffer from a lack of rainfall and its season. So I took Studies heading to the possibility of development and thus to maintain the amount of the production plant in the light of the continuing decrease in the quantities, and that's what it is in Qadisiya province. So the study was taken from agricultural production (plant ) and their relationship to water resources in Qadisiya province scientific problem is studied for the detection of the strength and the relationship of water to influence the type and quantity of crops grown and the spatial and temporal distribution in the province, and to validate the hypothesis and the incumbent President that there is a close relationship between variable amount of water spatial and temporal variations of the quantity and quality of field crops President in province , so the study is based on a quantitative method in the detection of the relationship between them through the use of simple regression coefficient Pearson to determine the strength and direction of the relationship between them and to test the significance of the moral was extracted value (F) calculated and the calculation of the value of (t) Driven to test the moral level and the degree of freedom. And use the systems approach through the study of geographical factors and their impact on agricultural production (plant) and water resources, crop and supported the approach for the detection of each crop in terms of its nature and its importance and the quantity of production . The study included an introduction and four chapters dealt presented the study methodology and style, terminology and concepts, the first chapter of the geographic factors affecting the agricultural production revealed (plant) and Water Resources, The second chapter dealt with the reality of production (plant) field crops President, and the third studied Chapter studied spatial analysis of resources water in the province, while the fourth chapter concerned with the assessment of water resources and their relationship to agricultural production (plant) in Qadisiya province . The study arrived to a set of conclusions, the most important of the existence of a positive and strong relationship between the amount of water drainage connecting to the province and the production of field crops President except the sunflower crop relationship counterproductive emerged because interruption its cultivation in the province , and varied the strength and direction of the relationship, as it was strategic crops (wheat, barley, rice, corn yellow) ranked first in terms of the relationship strength and then feed crops oily recent rank, it turns out that the geographical factors play an important role in finding suitable for the cultivation and production of field crops President in maintaining the conditions, as the study found through the use of some equations and mathematical methods to a discrepancy in the amount of total water consumption of crops, as crop jet came first, followed by crop rice, and then the sun flower crop, which increased its consumption of water twice as consumed by field crops Other (maize, sesame, alfalfa, sorghum), while wheat and barley are depreciated amounts of water less than all crops the main field in Qadisiya province






تحميل الرسالة



drive.google-download



top4top-download


قراءة و تحميل الرسالة


drive.google




archive

متابعة القراءة...
 
أعلى